Как да подредим туристическата раница?

 

Изумително е колко много неща може да побере една туристическа раница. С напредването на технологиите и включването на редица екстри в дизайна, можете да разпределите екипировката си по много различни начини. Няма абсолютно правилен начин да подредите една раница за туризъм, защото голяма част от „правилата“ са субективни, а и всеки багаж е различен в зависимост от това дали планирате еднодневна, двудневна или многодневна почивка, и от обема на отделните артикули – все пак на пазара съществуват палатки с тегло 700 гр... и такива с тегло 4+ кг. Синтетичните спални чували могат да бъдат много обемисти, а пухените заемат място колкото бутилка вода в компресирано състояние. Все пак нека се опитаме да помислим над това как е най-практично да подредите вашата раница за туризъм.

 

Първо, задължително си направете списък с всичко необходимо, пакетирайте го в малки опаковки според категорията, и го сложете видимо на пода, за да не забравите нещо в бързината.

 

Раниците на Osprey притежават всичко необходимо за перфектна организация.

 

Основните категории са:

Спален кит. Това включва: спален чувал, постелка, шалте, възглавница, чаршаф за спален чувал, палатка.

 

Готварски кит  - система за готвене от съд, газов котлон, газ и запалка, прибори за хранене. 

 

Санитаро-хигиенни принадлежности - тоалетна хартия, кърпички, крем против протриване, слънцезащитен крем, дезинфекциращ гел.

 

Електроника - челник, пауър банк, лампа за палатката.

 

Дрехи - слоевете ви за сън и екстра слоевете в случай, че ви стане студено; резервни дрехи за следващия ден. 

 

Храна и вода – за из път и вечеря.

 

Аптечка - лекарства и комплект за първа помощ.

 

Алпийска екипировка и щеки – тук попадат котки, снегоходки, пикел, каска, лопата и тн.

 

Много удобни за пакетиране са сухите торби. Те са ултралеки (за разлика от несесери и други често използвани калъфчета и сакове), не позволяват проникването на вода и се произвеждат в ярки цветове, за да можете лесно да разпределите всяка категория и бързо да намирате това, което ви е необходимо.

 

Подреждането на раницата може да се раздели на няколко зони:

 

Дъно

Дъното на раницата е подходящи за обемисти, но сравнително леки неща като спален чувал, постелка и възглавница. Много хора започват трупането на багажа като слагат най-тежките предмети на дъното, но така теглото се разпределя неефективно спрямо центъра на тежестта и имате по-голямо напрежение в кръста, което може да доведе до проблеми особено, ако носите тежка раница (12+ кг). Същевременно дори раницата ви да се отваря диагонално с падащ гръб и да позволява бърз достъп до всяка част от основното отделение, все пак е най-удобно на дъното да са нещата, които ще ви трябват последни. От тази гледна точка хубаво е да наредите първо дрехите си за сън – топло термобельо, резервни чорапи, поларено яке, пухени боти и тн. – тях ще облечете след като вече лагерът ви е разпънат. Върху тях можете да сложите спалния чувал, постелката за сън, чаршафа за спален чувал, ако носите такъв и възглавницата.

 

Междинен слой

Следващият слой е подходящ за по-тежките неща като палатка (ако я носите вътре в раницата), готварския кит + храната за вечеря. Поставянето на тежките предмети в тази зона осигурява стабилен център на тежестта и я насочва правилно без да кара раницата да потъва (излишен натиск върху кръста и раменете).

 

За да няма разместване на екипировката ви, можете да я подкрепите като запълните празните пространства с дреха, която не ви е необходима по време на прехода – например, пухено яке.

 

Горна част

Перфектна за обемни неща, които може да ви потрябват по време на прехода. Това са изолационен слой (пухено яке или яке със синтетична изолация), хардшел яке и панталон в случай на дъжд, филтър за пречистване на вода, аптечка, санитаро-хигиенния ви комплект. Отделяме специално внимание на слънцезащитния крем. Той е изключително важен и трябва да се намира на много удобно място, за да подновявате редовно слоя върху лицето и устните си. Затова е най-добре да се намира в предните джобове на дрехите ви или в джоб на кръстния колан на раницата. Ние предлагаме специална система с карабинер, която позволява да закачите слънцезащитен крем на NomadFace навсякъде по вас за максимално бърз достъп до него.

 

Слънцезащитен крем SPF50+ NomadFace

 

Някои хора предпочитат да носят палатката в горната част. Това е подходящо в случай, че палатката ви е минималистична и тежи до 2-2.5 кг. Логиката на пренасянето й отгоре е бързият достъп в случай, че очаквате разваляне на времето и искате бързо да си осигурите подслон там, където ви завари дъжда.

 

Основно отделение на раницата

 

Странични джобове, предни джобове и капак на раницата

 

Това са зоните с най-бърз и лесен достъп. Те са подходящи за всичко, от което често имате нужда по време на преход: карта, компас, GPS устройство, слънчеви очила, слънцезащитен крем, челник, спрей против насекоми, бутилки с вода, барчета за зареждане по време на прехода, дъждобран или хардшел яке, документи и ключове.

 

Подредба на принадлежностите ви с бърз достъп.

 

Принадлежности, закачени отвън

 

Повечето туристически раници имат множество точки за закачане на инвентар. Това е мястото за носене на щеки, пикел, снегоходки, котки и катерачно въже. Много хора закачат отвън къмпинг столчета или обемиста постелка за спане. Все пак не прекалявайте с “окичването като Коледна елха”. Всичко, което закачите отвън е уязвимо от закачане в скали и клони, както и от загубване по пътя. Същевременно твърде много висящи неща особено по-тежки, могат да развалят баланса ви по време на по-техничен преход.

 

Външни точки за закачане на раница

 

Подредбата на туристическата раница е много индивидуална и зависи както от екипировката ви, така и от личните съображения - кое използваме редовно, кое вадим първо и тн. Независимо дали следвате тези правила, или имате ваш собствен стил - важното е да се стремите към това да запазите организацията дори при многодневни преходи с разпъване на бивак на различни места, защото това ще ви спести много лутане, както и ще намали риска от загубване на важни принадлежности още преди да сте слезли от планината. 

 

 

Научете повече за туристическата и къмпинг екипировка с нашите съвети:

Back to all articles